Locaties

Groningen


De Zeven Linden
Het Bert Hellinger Instituut Nederland bevindt zich in het dorp Middelbert, vlak boven de Universiteitsstad Groningen in het noorden van Nederland. Sinds 2005 hebben we een eigen gebouw, De Zeven Linden (Middelberterweg 13a, 9723 ET, Groningen), ingebed in de plaatselijke gemeenschap van het dorp waar we al meer dan twintig jaar wonen. We verwelkomen er graag al onze gasten.

 

Amsterdam


De Paddestoel
Vanaf medio maart 2017 heten we je van harte welkom in Amsterdam. De locatie in Amsterdam (Kometensingel 175, 1033 BE) heeft de naam ‘De Paddestoel’ gekregen, te danken aan de vorm van het vrijstaande monumentale gebouw. Het gebouw, dat sinds 2014 eigendom is van Barbara en haar familie, heeft de vorm van een paddenstoel. Daarom werd het destijds als snel tot ‘De Paddestoel’ benoemd door Barbara en haar familie. Hoewel we hebben geprobeerd ook andere namen eraan te geven, die de geschiedenis of de wijk bijvoorbeeld zouden eren, bleek uit meerdere gesprekken en naamopstellingen steeds, dat de naam ‘De Paddestoel’ klópte.

En voor de taalkundigen onder ons: volgens het Groene Boekje is de spelling met een ‘n’ (paddenstoel). Als je echter de associatie met ‘padden op een stoel’ wilt vermijden, is het toegestaan om de ‘n’ weg te laten.

Een boeiende geschiedenis
Dit pand heeft een zeer interessante geschiedenis die teruggaat tot 1922. Een geschiedenis die een boeiende correlatie met systemisch werk en opstellingen heeft.

Gebouwd in de wijk Tuindorp Oostzaan (Amsterdam Noord), was de oorspronkelijke bedoeling dat dit pand zou dienen als lokaal brandspuithuis. Maar o.a. vanwege de snelle ontwikkeling van de rijdende brandweer was er geen behoefte meer aan een lokaal brandspuithuis tegen de tijd dat het pand werd opgeleverd. Uiteindelijk is De Paddestoel nooit door de brandweer in gebruik genomen, het gebouw had haar doel al bereikt, zelfs voordat het klaar was (bescherming bij brand).

Het heeft uiteindelijk bijna veertig jaar dienst gedaan als garage, ook gedurende de Tweede Wereldoorlog. Een garage kenmerkt zich doordat de klant komt met een probleem waarvan hij zelf niet ‘bij’ de oorzaak kan. De monteur weet de weg onder de motorkap en helpt zo de klant verder. Mooie gelijkenis met systemisch werk, waar de opsteller of coach als het ware ‘onder de motorkap’ het systeem van de vraagsteller in duikt, op zoek naar nieuwe informatie en inzichten.

In de Tweede Wereldoorlog diende het gebouw nog een ander doel: het werd gebruikt als schuilplaats voor Joodse onderduikers. In de totale oorlogsperiode hebben er 28 personen verbleven, die het, naar verluid, allemaal hebben overleefd. Dat zij dit konden overleven hebben zij, interessant genoeg, mede te danken gehad aan een Duitse overbuurman. Steevast kwam hij bij komst van het Duitse leger zijn huis uit, om de soldaten er in het Duits van te verzekeren dat er bij die garage niets anders gebeurde dan autoreparaties. Met recht ‘Daders en Slachtoffers voorbij’!

Dus zoals je kan zien, heeft het gebouw meerdere doelen gediend door de geschiedenis heen.