Re-thinking Healthcare

Stephan Hausner, Jan Jacob Stam en Jan Andreae onderzoeken welke bewegingen en patronen onder de oppervlakte spelen in het domein van ziekte, gezondheid en de zorg daaromheen.
Ze doen dat tijdens een tweedaags seminar waarbij mensen uit de volle breedte van de samenleving welkom zijn: mensen die wel eens ziek zijn; medewerkers, medici en leiders uit de zorg; betrokkenen vanuit de overheid, verzekeraars en farmaceutische industrie; mantelzorgers.

De lens die Stephan en Jan Jacob gebruiken is die van de systemische benadering. De vorm die gebruikt wordt is die van opstellingen: een levende en invoelbare uitbeelding van de verborgen patronen, stagnaties en bewegingen in een systeem.

Verantwoordelijkheid en transformatie in ziekte, gezondheid en gezondheidszorg

Drie lagen

Ze zullen dat doen op de laag van persoonlijke vraagstukken over ziekte en gezondheid, op de laag van zorg-organisaties en op de laag van maatschappelijke vraagstukken in de zorg.

Het aanbod

Het seminar zal interactief zijn. Deelnemers worden betrokken. Deelnemers zullen weg gaan met een fris perspectief over de systemische betekenis van ziekte en symptomen; met ideeën over wat medisch leiderschap betekent en met inzichten hoe veel vraagstukken geworteld zijn in diepe maatschappelijke patronen. En vooral een gevoel van: Wat betekent het en wat vergt het om verantwoordelijkheid te nemen voor ziekte en gezondheid in deze wereld. Vanuit welke functie of rol die ik ook maar heb.

Ziekte is een levensteken. Hoe verstaan we de tekens?

 • Verantwoordelijkheid nemen betekent ermee in te stemmen deel van het probleem te zijn.
 • Medische studenten vragen om meer opgeleid te worden in systemisch leiderschap.
 • De publieke opinie heeft vaak een dubbele boodschap naar zorginstellingen: Verander! en Verander Niet! 
 • De toewijding van werkers in de zorg is regelmatig verbonden met het onbewust vervullen van iemand anders’ opgave: voorwaar een goed recept voor burn-out.
 • Uit een seminar met vroedvrouwen: het is onduidelijk wie momenteel de eigenaar is van een nog niet geboren kind. Zijn dat de ouders, het kind zelf, de vroedvrouw, de gynaecoloog, de zorgverzekeraar, de overheid…
 • Vanaf het moment dat we het zelf verzamelen van geneeskrachtige kruiden overgedragen hebben aan een genezer(es), hebben we ruim baan gegeven aan de farmaceutische industrie.
 • Het lijkt onduidelijk wie er op dit moment verantwoordelijk is voor ziekte, genezing en gezondheid: overheid? burgers? zorginstellingen? verzekeraars? 
 • Kunnen we diep achten wat de medische zorg ons gebracht heeft?
 • Wat komt aan z’n einde in de patronen die we in de zorg gecreëerd hebben; wat wil getransformeerd worden?
 • Wat zijn de gevolgen van de diep gewortelde systeemzin in onze samenleving: ‘Als ik jóu help, voel ík me beter…’
 • Alles wat een relatie aan kan gaan, kan helen…

Overzicht

Startdatum: vr 8 juni 2018
Data en Tijden: vr 8 en za 9 juni 2018 van 09.30 tot 17.30 uur
Trainers: Stephan Hausner, Jan Jacob Stam en Jan Andreae
Plaats: Compagnietheater (Kloveniersburgwal 50, 1012 CX, Amsterdam)
Prijs: € 335,- (€ 125,- voor medische studenten)
Inbegrepen: Koffie, thee en lunches
Voertaal: Engels
Deelnemers: Minimaal 300 en maximaal 400

Trainers/facilitators

Stephan Hausner

Stephan heeft meer dan twintig jaar ervaring met opstellingen rond symptomen, ziekte en gezondheid. Zijn werk richt zich meer en meer op het wakker maken van transformatieve processen in de cliënt.

Jan Jacob Stam

Jan Jacob heeft bijna twintig jaar ervaring met opstellingen in en met zorginstellingen en maatschappelijke vraagstukken in de zorg.

Jan Andreae

Jan is trainer, coach en motivational speaker op het gebied van complexe maatschappelijke vraagstukken.

Aanmelden 

Ga naar checkout >>

Bij de keus voor een 'Student ticket' wordt bij de ingang van het evenement gevraagd om je studentenkaart te laten zien.

Prijs boven je budget?
We willen graag een zo divers mogelijke deelname vanuit de gezondheidszorg of daaraan verwante organisaties zoals farmaceutische of verzekeringssector. Mogelijk werk je in dit vakgebied en voel je dat je bij het seminar 'moet' zijn, terwijl de prijs niet in jouw budget past. Stuur ons dan graag een e-mail (info@hellingerinstituut.nl), zodat we in overleg tot een aangepaste prijs kunnen komen.

Meer

Bekijk ook onze video's >>

Bekijk onze flyer en deel het gerust met anderen.

Hou onze Facebookpagina in de gaten voor updates, videos en/of andere interessante berichten rondom het seminar.