Systemisch Leiderschap

Systemen leiden ons. Ze leiden door hun patronen, door hun neiging om dat wat buitengesloten wordt via de achterdeur weer binnen te laten komen. Dat vraagt nogal wat van systemisch leiderschap. De opleiding systemisch leiderschap leert je de essentie, de belangrijke elementen van wat systemen aan leiderschap vragen, in handen.

Het lijkt soms of systemen een eigen wil hebben, anders dan jòuw wil. En dat is ook zo. Voor systemisch leiderschap in een organisatie is het de uitdaging om die eigen ‘wil’ om te zetten van iets dat als tegendraads of als weerstand aanvoelt naar iets wat flow oplevert.

Systemisch leiderschap is begrijpen, aanvoelen, volgen wat het systeem wil; is bijsturen, systemische interventies uitvoeren en innoveren. Een veranderend en wellicht nieuw perspectief op leiderschap.

Na afloop van de opleiding, heb je een dieper begrip van de soms verborgen mechanismen in organisatie systemen. Maar vooral krijg je een feeling voor wat organisatiesystemen aan leiderschap nodig hebben. Dat leiderschap hoeft niet noodzakelijkerwijs te liggen bij de leider, manager of eigenaar. ‘Leiderschap heeft de leiding, en waar dat precies vandaan komt zal het systeem eigenlijk een zorg zijn’.

De opleiding  is een 6-daagse training die bestaat uit korte inleidingen, gevolgd door opdrachten in groepjes om je de concepten eigen te maken.

Voor uitgebreide informatie over de opleiding, klik HIER.

 

Systemisch Leiderschap – (boek) Tegen de Stroom Mee

Jan Jacob Stam en Barbara Hoogenboom dagen je uit je bestaande kennis over leiderschap en organisaties opnieuw te verkennen. Te verdiepen. En te verbinden met de systemische perspectieven. Want misschien bieden juist deze perspectieven, wel de antwoorden waar zo naar gezocht lijkt te worden.

Systemisch kijken naar wat gevraagd wordt aan leiderschap heft in elk geval de tweedeling tussen oud en nieuw op. Tussen groot en klein, hiërarchisch en plat, sexy en suffig. Mogelijk biedt het zelfs manieren om voorbij dit soort tweedelingen groeien. Tegen de stroom in en tegelijk met de stroom mee.
Het systemisch perspectief en systemisch leiderschap voegen iets wezenlijks toe aan al die andere perspectieven (financieel, organisatiekundig, HR enzovoorts) die je al kent: het vertelt je wat er aan leiderschap nodig is.

Dit boek laat je zien hoe organisaties kunnen bloeien en stromen vanuit systemisch perspectief. En wat daarvoor aan leiderschap nodig is.