Ons team

Eigenaren/trainers

Jan Jacob Stam

Trainer

Bibi Schreuder

Trainer

Barbara Hoogenboom

Trainer

Jan Jacob Stam

Ik ben Jan Jacob Stam. Dankbaar en opgetogen dat ik werk tegen kwam dat me fascineert, voedt én betekenisvol is voor de samenleving ben ik oprichter van het Bert Hellinger Instituut Nederland.

Ik geef daar opleidingen, workshops en krijg momenteel de meeste nieuwe inzichten uit het werken met organisaties en maatschappelijke vraagstukken. Dat doe ik inmiddels in meer dan dertig landen. Nederlands en Engels zijn mijn voertalen.

Als bioloog hield ik en houd ik van levende systemen. Zonder oordeel, zonder ze te willen verbeteren. Na tien jaar leraar in het voortgezet onderwijs te zijn geweest, manager bij een telecombedrijf en partner in een adviesbureau kwam alles samen in systemisch werk. De passie van het ontdekken…..

Nog steeds voel ik dezelfde opwinding die ik had als kleine jongen op het strand: schelpen ontdekken vanuit die gigantische oceaan van kennis.

Bibi Schreuder

Ik ben Bibi Schreuder, mede-eigenaar van en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland. Vanuit een grote liefde voor leren gun ik mensen hun eigen leerproces en ondersteun hen daarin. Om mensen vat te laten krijgen op systemisch denken heb ik veel oefeningen ontwikkeld. Ik blijk een scherpe waarneemster te zijn, met humor en liefde voor het vak.

Systemische pedagogiek kwam voort uit mijn onderwijsachtergrond. Ik vind het interessant om thema’s zoals  bijvoorbeeld ‘pesten’, ‘leermoeilijkheden’, ‘autisme’ maar ook gezondheidsvraagstukken, systemisch te doorgronden. Met opstellingen en door middel van systemische coaching ondersteun ik mensen in hun beweging in leven of werk.

Ik geef workshops en opleidingen in verschillende landen (in het Engels).

Ik voltooide de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en was vanaf 1976 tot 2001 werkzaam in het middelbaar beroepsonderwijs als vakdocent Tekenen en kunstzinnige vorming, en als stagebegeleider en -coördinator.

Getrouwd met Jan Jacob Stam, moeder van onze (al volwassen) zoon en dochter. Altijd al ben ik gefascineerd door de krachten die zich voordoen in de natuur. Zoals de schoonheid van de boom die na een ijzel-periode jaren geleden, zijn geknakte takken weer opgericht heeft. Ik zie systemisch werk ook als natuurkrachten, die je niet kan ontkennen; je kunt er alleen méé werken.

Barbara Hoogenboom

Als mede-eigenaar van het Bert Hellinger Instituut Nederland ondersteun ik de verspreiding van het systemische werk in Nederland. Ik geef trainingen, begeleid opstellingen en doe (systemische) coaching. Ik geniet van het besef dat deelnemers aan opleidingen en workshops op hun beurt het systemische gedachtengoed op hun eigen manier verder verspreiden in families, organisaties en in de maatschappij. Ik voel me de portier van een deur naar inzichten die ergens al zijn, en die alleen nog in het bewuste hoeven te komen.

Ik ben opgeleid aan Universiteit Nyenrode en de University of Oregon als bedrijfskundige. Daarna heb ik ruim tien jaar gewerkt als account- en teammanager en als trainer/consultant, voornamelijk in de financiële branche en deels in het buitenland. Daarop volgde een periode van twaalf jaar als mediator en ondernemer en heb ik vele conflicten begeleid naar een oplossing.

Nog steeds verrast het mij hoe dit werk ondersteunt in een diep besef van hoe je naar het leven, systemen en organisaties kunt kijken. Het is tegelijkertijd zó logisch en zó ongrijpbaar.

Ik ben getrouwd, moeder van drie jonge kinderen en woon met mijn gezin in Amsterdam. Verder houd ik van gezond en puur eten (maken), hardlopen en pilates.

Gelieerde trainers

Anton de Kroon

Siebke Kaat

Yvonne Lonis

Anton de Kroon

Wat op het eerste gezicht eruitziet als een probleem – en daarom doorgaans niet welkom is – kan op een dieper, systemisch, niveau een buitengewoon goede oplossing zijn. Voor wie interesse heeft om dat te verkennen vind ik het cruciaal dat hij/zij de weg ontdekt om van een buitensluitende ‘nee-beweging’ naar een insluitende ‘ja-beweging’ te komen.

In 2008 was ik een van de eerst gelieerden aan het Hellinger Instituut.
Tien jaar heb ik hier getraind, opgeleid en gecoacht; honderden mensen ontmoet die zich wilden ontwikkelen, die het systemische wilden leren kennen. Heel vaak in grote wederzijdse erkentelijkheid en dankbaarheid.
Samen met Siebke Kaat heb ik organisatieopstellingen vertaald naar ‘gewone’ advies- en coaching gesprekken. Ons boek: Systemisch Adviseren; de organisatie als levend systeem. Naast vele artikelen publiceerde ik Ervaringen van een systemisch coach.

Sinds 2019 beperk ik mijn werkzaamheden tot twee zaken.
Coaching van mensen met persoonlijke – of organisatievragen. Dat doe ik op mijn kantoor in Tilburg.
Ik blijf doorgaan met het geven van opleidingen, trainingen en workshops in het buitenland.

Siebke Kaat

Ik ben Siebke Kaat, en al bijna 10 jaar verbonden aan het Bert Hellinger Instituut. Samen met Anton de Kroon ben ik de grondlegger van de Opleiding Systemisch Interveniëren, die ik nog altijd met zeer veel plezier geef.

Ik ben werkzaam als organisatie-adviseur en teambegeleider, en daarom wil ik graag anderen die in of voor organisaties werkzaam zijn tools in handen geven om zonder opstellingen te doen, toch systemisch werkzaam te zijn. Dit heeft er ook in geresulteerd dat ik samen met Anton de Kroon “Systemisch adviseren – de organisatie als levend systeem” geschreven heb, een boek dat zich richt op de praktische vertaling van de systemische inzichten.

Mijn interesse ligt in het versterken van mens, team en organisatie, waarbij mijn stelling is “ieder op zijn/haar eigen plek geeft kracht aan individu, team èn organisatie.”

Yvonne Lonis

Al ruim twintig jaar werk ik als trainer en coach. Tot 2003 werkte ik in dienst van verschillende organisaties waaronder de Dienst Justitiële Inrichtingen. Sinds 2004 run ik mijn eigen trainingsbureau en richt mij voornamelijk op leiderschapsontwikkeling, teambuilding, persoonlijke ontwikkeling en communicatie middels training, coaching, intervisie en procesbegeleiding.
Vanaf het moment dat ik in aanraking kwam met opstellingen en verschillende opleidingen hierin volgde, is mijn systemische bril altijd op en integreer ik waar mogelijk mijn systemische blik in mijn werk. Ik begeleid workshops met familie en- organisatieopstellingen. Ik geef verschillende opleidingen en ben systemisch coach. Ik geniet van het trainen en om bij te dragen aan de verspreiding van systemisch werk en om systemisch bewustzijn aan te boren dat er al is, in studenten, organisaties en in de maatschappij. Mijn stijl kenmerkt zich als praktisch, doortastend en verbindend.
Ik ben getrouwd, woon in het midden van het land en ben moeder van twee (volwassen) kinderen.

Marion Latour

Marije Boot

Petra van de Kop

Marion Latour

Mijn naam is Marion Latour en trainer, coach en opsteller bij het Bert Hellinger Instituut. Verder werk ik graag met de (systemische) wijsheid van paarden en de scherpere aanwijzing van paarden naar iemands potentieel en leiderschap.

Het blijft mij fascineren hoe één woord, één gebaar of één inzicht opeens alles in beweging kan zetten, verbinden en het weer kan stromen. Kijken waar de ingang zit naar die beweging vind ik een enorm dankbare, uitdagende en bijzondere kant van het systemische werk.

Opleidingen, workshops en coaching geef ik in zowel het Nederlands als in het Engels.

In de afgelopen 19 jaar heb ik bijgedragen vanuit verschillende leidinggevende posities binnen de brandweer en de politie. Vanaf 2013 combineerde ik systemische intelligentie met mijn werk bij de brandweer. Elke organisatie heeft systemische intelligentie, maar elke organisatie heeft zijn eigen manieren om het te ontdekken. Ik vind het een uitdaging om die puzzel te ontrafelen

Sinds eind 2017 werk ik fulltime aan het Bert Hellinger Instituut als trainer in verschillende cursussen en als systemisch coach. Het geven van trainingen en workshops op het gebied van systemisch werk in organisaties is mijn specialisatie en passie. Hoe kun je het systemische bewustzijn en de intelligentie in organisaties doen ontwaken? Dit soort vragen triggeren me enorm, ten eerste omdat ik de betekenis en het gevoel van systeembewustzijn begrijp en ten tweede omdat de resultaten ruimte kunnen bieden voor verandering.

Ik geniet ook van het werken met de systemische wijsheid van paarden, daarom geef ik de workshops ‘Systemische intelligentie van paarden’, zowel persoonlijke als organisatorische kwesties van individuen en teams. Deze cursussen en workshops worden zowel in het Nederlands als in het Engels gegeven.

Samen met mijn partner en zijn kinderen genieten we van de natuur, onze paarden en andere dieren op onze boerderij op een inspirerende plek in Drenthe.

 

Marije Boot

Mijn naam is Marije Boot. Als noorderling in het zuiden terecht gekomen.

Met een studie onderwijskunde en lerarenopleiding als achtergrond, werk ik nu 20 jaar in het onderwijsveld.

Sinds mijn eerste kennismaking met het systemisch werk ben ik echt geraakt door de manier van kijken. Na de opleiding Systeem Dynamieken in Organisaties heb ik ook de opleidingen Systemisch interveniëren en Familieopstellingen voor organisatieopstellers gevolgd. In mijn werk als organisatie-adviseur begeleid ik teams en coach ik individuen veelal vanuit het systemisch perspectief.

Na een bijzonder intense retraite heb ik gevoeld dat ik graag mijn bijdrage wil leveren aan de maatschappij en het onderwijs voor de toekomst. De opleiding Systemische Pedagogiek is daarbij voor mij een prachtige manier om het gedachtengoed dat Bibi Schreuder in deze opleiding heeft neergezet, door te geven.

Ik heb veel plezier in mijn werk en haal daar ook veel voldoening uit. Daarnaast geniet ik van sportieve activiteiten (hardlopen en tennis) en ga ik jaarlijks naar Uganda om daar jongeren te begeleiden om hun eigen toekomst vorm te geven.

Petra van de Kop

Ik ben Petra van de Kop en bij het Bert Hellinger Instituut Nederland geef ik de Opleiding Systemisch Adviseren. Ik ben werkzaam als adviseur, coach en procesbegeleider en begeleid mensen, teams, organisaties, wijken, gebieden en netwerken bij duurzame vernieuwing. Ik geniet ervan om naar organisaties te kijken als levende systemen en in co-creatie te ontdekken, te ontwikkelen en bij te dragen aan veranderingen die betekenisvol zijn voor mensen, organisaties en de samenleving.

Mijn liefde voor levende systemen begon al vroeg. Als kind wilde ik boswachter worden of boer. Ik ging naar de Landbouwuniversiteit Wageningen, studeerde Cum Laude af op ‘landgebruikssystemen’ en werkte vijftien jaar als adviseur voor diverse organisaties in binnen- en buitenland. Regelmatig zag ik hoe mensen en projecten met allerlei goede bedoelingen stuk liepen. Met systemisch werk ontdekte ik een bril om zicht te krijgen op de soms taaie onderstroom van verander- en vernieuwingsprocessen en leerde ik mijn eigen gewaar-zijn als instrument te gebruiken. Elke keer weer ben ik onder de indruk van wat dat in gang zet. 

Ik ben getrouwd, moeder van drie tieners en woon in Wageningen. Ik struin graag door de natuur, vaak met camera. Ik houd van koken met verse groenten van onze akker. Buiten en met Qigong laad ik op en vind ik nieuwe inspiratie.

Maaike van der Heiden

Maaike van der Heiden

Ik ben Maaike van der Heiden en ben werkzaam sinds 2018 bij het Bert Hellinger Instituut. Je kunt me tegenkomen als trainer en opsteller bij incompany training en – coaching, maatschappelijke vraagstukken en in de opleidingen.
Naast dit werk heb ik sinds 2006 mijn eigen coachingspraktijk, waarin ik zoveel mogelijk buiten werk of een activiteit gebruik (bijv. klimmen of hardlopen).

In 1998 ben ik begonnen aan de theaterschool in Arnhem, maar al snel verruilde ik mijn studerende leven voor een niet te stoppen passie: reizen. Bijna tien jaar heb ik reizen gecombineerd met verschillende werkzaamheden. Uiteindelijk werd mijn wens om een bijdrage leveren steeds groter en ben ik me gaan bekwamen als trainer en coach.

Wat mij blijft fascineren is groei. Van een individu, van een organisatie, van de natuur én van het grotere geheel. Systemische interventies zijn voor mij een logisch, niet te missen onderdeel van groei. Ik glunder als ik als passant even heb mogen bijdragen aan de continue stroom van ontwikkeling.

Ik woon samen met mijn vriend en onze twee jonge kinderen in Mook. Mijn creativiteit komt tot uiting in de liefde voor koken en verder houd ik van Cross Fit en reizen (ik kan het niet laten).

Internationale gelieerde trainers

Dragos Riti

Iveta Apine

Dragos Riti

I am Dragos, I am from Romania and I have a background in engineering, working for more than 20 years in multinational organizations. My first encounter with the systemic work was in 2009. It was a birthday present, to be part of a Family Constellation workshop, for a week-end. There, I got the insight of my life, that this is the path to pursue for the rest of my life. Here I am now, after years of discoveries and training, doing this work with deep gratitude spreading the knowledge wherever it’s needed. The Bert Hellinger Institute from the Netherlands was an important contributor of my development in this field.

Systemic perception has become a second nature and helps bringing this work in organizations, family and society. I am trainer of family and organizational constellations, running trainings and workshops locally and international.

I am founder of Quantum Connection providing assistance, support, running trainings and workshops, helping transformational processes using systemic tools, for individuals, families or organizations. I am working in English, French and Romanian and recently I have started working with horses using their innate ability to connect to the unconscious, revealing their systemic wisdom.

For me every day is bringing the gifts of exploration and discovery, leading me on a perpetual journey in the world of marvels, where we have the opportunity and the blessing to touch humbly other people’s lives. I am deeply grateful for that.

Iveta Apine

I am Iveta and my experience comes from working with organizations and leaders as a business trainer and executive coach for seventeen years. I believe that when doing something for more then ten years, we start to really understand what we are actually doing. This was the moment I discovered systemic work and grew into it with Bert Hellinger Institute The Netherlands. For me, systemic work has become a way to relate to the world and bring my input to families, organizations and societies.
 
I am founder of Systemic Constellations Center Riga providing organizational and family constellations trainings, systemic coaching and transformational processes facilitation. Coming from Riga, Latvia, which is a part of the world with rich unfolded systemic history, this is a journey of constant discoveries which I share with training participants and blog readers. I work in three languages (Latvian, English and Russian), locally and internationally. I am happy to be affiliated trainer of Bert Hellinger Institute The Netherlands and part of the knowledge tank and community created.

Gasttrainers

Stephan Hausner

Guni Baxa

Christine Blumenstein-Essen

Stephan Hausner

Stephan Hausner, van oorsprong Homeopaath en Heilpraktiker, is een heel precieze opsteller met als specialisatie het veld van ziekten en symptomen. Ook hij ontwikkelt voortdurend de fundamenten van zijn werk. De laatste jaren verdiept hij zich in het werk van Thomas Hübl, wat weer een extra bewustzijnslaag toevoegt aan Stephans opstellingen.

We leerden Stephan kennen in de kofferbak van onze auto, maar vraag dat verhaal maar eens bij ons na. Inmiddels geeft hij workshops, masterclasses en opleidingen bij ons.

Guni Baxa

Guni is opgeleid en gevormd in verschillende methodes van de humanistische psychologie. Ze werkt in haar eigen praktijk als psychotherapeute en verzorgt supervisie. Daarnaast geeft ze op therapeutische wijze les in systemisch werk. Tegenwoordig ligt de nadruk op seminars en vervolgopleidingen m.b.t. opstellingenwerk. Ze is co-auteur van het boek: ‘Verkörperungen’ – Systemische Aufstellung, Körperarbeit und Ritual.

Jan Jacob over Guni: “Guni is een klasse apart. Ze een combinatie van zeer ‘advanced’ en zeer eenvoudig en bescheiden. Bovendien heeft ze steeds weer wat nieuws, integreert dat in haar werk en kan het ook nog eens goed uitleggen. Het is me vaak overkomen dat ik ingewikkelde principes opeens begreep nadat Guni het had uitgelegd of laten zien. Bovendien is zij iemand, bij wie ik zelf graag cliënt zou zijn als ik in de penarie zou zitten. Ik weet dat het pijnlijk zou worden, misschien diep in zou snijden maar dat het resultaat wel een beweging zou zijn. Aan haar enorme warmte en humor is het goed laven. Kortom, een workshop die goed is om veel van te leren -voor zowel beginnende als ervaren opstellers-, en die goed is om van te kunnen helen.”

Christine Blumenstein-Essen

Christen Blumenstein uit Graz, Oostenrijk is grondlegger van de Grazer Schule, de vorm van opstellingen waar voor het eerst veel aandacht aan de meer vrouwelijke kant van proceswerk werd besteed. Christine heeft naast haar therapeutische betrouwbaarheid een enorme ervaring met systemisch werk in het sociaal-maatschappelijk werk. Ze groeit, verdiept, en is voor ons een belangrijke en geliefde gasttrainer in meerdere opleidingen.

Officemanagement

Sandra Hardenberg

Officemanager

Mayna Feijen

Communicatiemedewerker

Sandra Hardenberg

Ik ben Sandra Hardenberg en ik ben bij het Bert Hellinger Instituut werkzaam als officemanager. Vaak ben ik het eerste contact dat je hebt met het Bert Hellinger Instituut wanneer je je via de website inschrijft, een mail stuurt of belt.

Ik ben sinds maart 2016 werkzaam bij het Hellinger Instituut. Daarvoor heb ik jaren in de horeca gewerkt als manager en als managementassistent. Begin 2016 was het tijd voor een carrière-switch en kwam ik in contact met het Bert Hellinger Instituut, waar ik nu met heel veel plezier werk.

Samen met mijn man, dochter en zoon wonen we op steenworp afstand van het Bert Hellinger Instituut. Ik houd van hardlopen, uitgebreid koken voor gasten en reizen.

Mayna Feijen

Ik ben Mayna Feijen en ik kom oorspronkelijk uit Brazilië en woon sinds 2007 in Nederland. Tijdens mijn studie heb ik gewerkt als assistent keuken manager. Daarna heb ik ervaring opgedaan als Marketing & Sales medewerker, op de marketing afdeling van een vliegveld. Sinds april 2017  ben ik werkzaam als communicatiemedewerker bij het Bert Hellinger Instituut, waar ik met veel plezier werk.

Ik ben getrouwd en woon samen met mijn man en twee (kleine) kinderen in een dorp net buiten Groningen. Ik hou van muziek maken (en luisteren), van lezen en van badminton. 

Keuken

Rudolf Boerema

Gastheer & Handyman Groningen

Angelique van Eekelen

Gastvrouw Amsterdam

Rudolf Boerema

Mijn naam is Rudolf Boerema en ben woonachtig in Eelderwolde. Sinds mei 2016 ben ik werkzaam voor het Bert Hellinger Instituut. Naast gastheer ben ik ook klusjesman, tuinman en chauffeur voor het Bert Hellinger Instituut. In mijn vrije tijd ben ik vrijwilliger bij het Bloemencorso Eelde voor de wijk Eelderwolde en daarnaast rijd ik graag op mijn motor. 

Angelique van Eekelen

Mijn naam is Angelique van Eekelen.

Ik heb jarenlang voor mijn gezin gezorgd. Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst een familieopstelling meemaakte, werd ik heel enthousiast over wat dit werk doet voor mensen. Daardoor kan ik als gastvrouw invoelen wat voor onze deelnemers nodig is. Ik vind het belangrijk dat onze bezoekers zich op hun gemak kunnen voelen bij ons.

Ik zorg op de locatie in Amsterdam voor de lunch en tussentijdse versnaperingen en ook houd ik het pand schoon en netjes. 

Ik woon in Amsterdam samen met mijn twee volwassen kinderen en een hele reeks huisdieren. Verder houd ik van lekker eten en genieten van het leven.