Ons team

Eigenaren/trainers

Jan Jacob Stam

Trainer

Bibi Schreuder

Trainer

Barbara Hoogenboom

Trainer

Jan Jacob Stam

Ik ben Jan Jacob Stam. Dankbaar en opgetogen dat ik werk tegen kwam dat me fascineert, voedt én betekenisvol is voor de samenleving ben ik oprichter van het Bert Hellinger Instituut Nederland.

Ik geef daar opleidingen, workshops en krijg momenteel de meeste nieuwe inzichten uit het werken met organisaties en maatschappelijke vraagstukken. Dat doe ik inmiddels in meer dan dertig landen. Nederlands en Engels zijn mijn voertalen.

Als bioloog hield ik en houd ik van levende systemen. Zonder oordeel, zonder ze te willen verbeteren. Na tien jaar leraar in het voortgezet onderwijs te zijn geweest, manager bij een telecombedrijf en partner in een adviesbureau kwam alles samen in systemisch werk. De passie van het ontdekken…..

Nog steeds voel ik dezelfde opwinding die ik had als kleine jongen op het strand: schelpen ontdekken vanuit die gigantische oceaan van kennis.

Bibi Schreuder

Ik ben Bibi Schreuder, mede-eigenaar van en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland. Vanuit een grote liefde voor leren gun ik mensen hun eigen leerproces en ondersteun hen daarin. Om mensen vat te laten krijgen op systemisch denken heb ik veel oefeningen ontwikkeld. Ik blijk een scherpe waarneemster te zijn, met humor en liefde voor het vak.

Systemische pedagogiek kwam voort uit mijn onderwijsachtergrond. Ik vind het interessant om thema’s zoals  bijvoorbeeld ‘pesten’, ‘leermoeilijkheden’, ‘autisme’ maar ook gezondheidsvraagstukken, systemisch te doorgronden. Met opstellingen en door middel van systemische coaching ondersteun ik mensen in hun beweging in leven of werk.

Ik geef workshops en opleidingen in verschillende landen (in het Engels).

Ik voltooide de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en was vanaf 1976 tot 2001 werkzaam in het middelbaar beroepsonderwijs als vakdocent Tekenen en kunstzinnige vorming, en als stagebegeleider en -coördinator.

Getrouwd met Jan Jacob Stam, moeder van onze (al volwassen) zoon en dochter. Altijd al ben ik gefascineerd door de krachten die zich voordoen in de natuur. Zoals de schoonheid van de boom die na een ijzel-periode jaren geleden, zijn geknakte takken weer opgericht heeft. Ik zie systemisch werk ook als natuurkrachten, die je niet kan ontkennen; je kunt er alleen méé werken.

Barbara Hoogenboom

Als mede-eigenaar van het Bert Hellinger Instituut Nederland ondersteun ik de verspreiding van het systemische werk in Nederland. Ik geef trainingen, begeleid opstellingen en doe (systemische) coaching. Ik geniet van het besef dat deelnemers aan opleidingen en workshops op hun beurt het systemische gedachtengoed op hun eigen manier verder verspreiden in families, organisaties en in de maatschappij. Ik voel me de portier van een deur naar inzichten die ergens al zijn, en die alleen nog in het bewuste hoeven te komen.

Ik ben opgeleid aan Universiteit Nyenrode en de University of Oregon als bedrijfskundige. Daarna heb ik ruim tien jaar gewerkt als account- en teammanager en als trainer/consultant, voornamelijk in de financiële branche en deels in het buitenland. Daarop volgde een periode van twaalf jaar als mediator en ondernemer en heb ik vele conflicten begeleid naar een oplossing.

Nog steeds verrast het mij hoe dit werk ondersteunt in een diep besef van hoe je naar het leven, systemen en organisaties kunt kijken. Het is tegelijkertijd zó logisch en zó ongrijpbaar.

Ik ben getrouwd, moeder van drie jonge kinderen en woon met mijn gezin in Amsterdam. Verder houd ik van gezond en puur eten (maken), hardlopen en pilates.

Gelieerde trainers

Marije Boot

Anton de Kroon

Siebke Kaat

Marije Boot

Mijn naam is Marije Boot. Als noorderling in het zuiden terecht gekomen.

Met een studie onderwijskunde en lerarenopleiding als achtergrond, werk ik nu 20 jaar in het onderwijsveld.

Sinds mijn eerste kennismaking met het systemisch werk ben ik echt geraakt door de manier van kijken. Na de opleiding Systeem Dynamieken in Organisaties heb ik ook de opleidingen Systemisch interveniëren en Familieopstellingen voor organisatieopstellers gevolgd. In mijn werk als organisatie-adviseur begeleid ik teams en coach ik individuen veelal vanuit het systemisch perspectief.

Na een bijzonder intense retraite heb ik gevoeld dat ik graag mijn bijdrage wil leveren aan de maatschappij en het onderwijs voor de toekomst. De opleiding Systemische Pedagogiek is daarbij voor mij een prachtige manier om het gedachtengoed dat Bibi Schreuder in deze opleiding heeft neergezet, door te geven.

Ik heb veel plezier in mijn werk en haal daar ook veel voldoening uit. Daarnaast geniet ik van sportieve activiteiten (hardlopen en tennis) en ga ik jaarlijks naar Uganda om daar jongeren te begeleiden om hun eigen toekomst vorm te geven.

Anton de Kroon

Wat op het eerste gezicht eruit ziet als een probleem – en daarom doorgaans niet welkom is – kan op een dieper, systemisch, niveau een buitengewoon goede oplossing zijn. Voor wie interesse heeft om dat te verkennen vind ik het cruciaal dat hij/zij de weg ontdekt om van een uitsluitende ‘nee-beweging’ naar een insluitende ‘ja-beweging’ te komen. Daaraan bijdragen in opleidingen en workshops geeft mij veel werkplezier; in Nederland, de rest van Europa, Latijns Amerika en het Midden-Oosten.

Na vijftien jaar werken als organisatieadviseur ben ik sinds 2008 gelieerd aan het Bert Hellinger Instituut. Samen met Siebke Kaat heb ik organisatieopstellingen vertaald naar ‘gewone’ advies- en coaching gesprekken. Vergroting van de toegankelijkheid en toepasbaarheid van systemisch-fenomenologisch werken realiseer ik door opleidingen en workshops te geven, alsook door te publiceren.

Gedurende vijfendertig jaar was ik een bevlogen alpinist. Tegenwoordig zijn het langeafstandswandelingen waarin ik ontspan en oplaad.

Siebke Kaat

Ik ben Siebke Kaat, en al bijna 10 jaar verbonden aan het Bert Hellinger Instituut. Samen met Anton de Kroon ben ik de grondlegger van de Opleiding Systemisch Interveniëren, die ik nog altijd met zeer veel plezier geef.

Ik ben werkzaam als organisatie-adviseur en teambegeleider, en daarom wil ik graag anderen die in of voor organisaties werkzaam zijn tools in handen geven om zonder opstellingen te doen, toch systemisch werkzaam te zijn. Dit heeft er ook in geresulteerd dat ik samen met Anton de Kroon “Systemisch adviseren – de organisatie als levend systeem” geschreven heb, een boek dat zich richt op de praktische vertaling van de systemische inzichten.

Mijn interesse ligt in het versterken van mens, team en organisatie, waarbij mijn stelling is “ieder op zijn/haar eigen plek geeft kracht aan individu, team èn organisatie.”

Yvonne Lonis

Desirée van de Hoef

René Wijngaard

Yvonne Lonis

Al ruim twintig jaar werk ik als trainer en coach. Tot 2003 werkte ik in dienst van verschillende organisaties waaronder de Dienst Justitiële Inrichtingen. Sinds 2004 run ik mijn eigen trainingsbureau en richt mij voornamelijk op leiderschapsontwikkeling, teambuilding, persoonlijke ontwikkeling en communicatie middels training, coaching, intervisie en procesbegeleiding.
Vanaf het moment dat ik in aanraking kwam met opstellingen en verschillende opleidingen hierin volgde, is mijn systemische bril altijd op en integreer ik waar mogelijk mijn systemische blik in mijn werk. Ik begeleid workshops met familie en- organisatieopstellingen. Ik geef verschillende opleidingen en ben systemisch coach. Ik geniet van het trainen en om bij te dragen aan de verspreiding van systemisch werk en om systemisch bewustzijn aan te boren dat er al is, in studenten, organisaties en in de maatschappij. Mijn stijl kenmerkt zich als praktisch, doortastend en verbindend.
Ik ben getrouwd, woon in het midden van het land en ben moeder van twee (volwassen) kinderen.

Desirée van de Hoef

Ik ben een trainer/coach in hart en nieren. Ik werk vanuit mijn motto: met mijn hoofd in de wolken, mijn hand op mijn hart en mijn voeten op de grond. Vanuit pure passie voor werken met mensen en ontwikkeling.

Mijn missie is bijdragen aan het welzijn en geluk van mensen door hen aan te sporen om zich (verder) te ontwikkelen, inzichten te krijgen en te groeien.
Voordat ik startte met trainen en coachen heb ik gewerkt als HR/P&O-adviseur, projectmanager en operationeel leidinggevende in verschillende bedrijven. Mijn ervaringen uit die “omzwervingen”, neem ik mee in de trainingen, workshops en coachingstrajecten die ik begeleid.

Mijn grote interesse ligt bij datgene wat op de diepste onbewuste niveaus bij mensen en organisaties plaatsvindt en het gedrag bepaalt. Met andere woorden: hoe komt het dat je doet wat je doet?

Ik kijk, luister, onderzoek, spiegel, inspireer, creëer en relativeer. Met een gezonde dosis humor en ook wat zelfspot. Ik hou van one-liners: krachtige korte zinnen die vaak trefzeker een essentie raken. Eén van mijn favorieten mét humor:

‘In plaats van vallen en opstaan
kunnen we ook
Staan en opvallen’
– Loesje

René Wijngaard

Na een bedrijfskundige opleiding in de accountancy en vele jaren werkzaam te zijn geweest als adviseur op het gebied van vermogensbeheer voor particulieren, verenigingen en stichtingen, ben ik me steeds meer gaan verdiepen in het menselijke gedrag achter de zakelijke beslissingen. Na het geven van vele vakinhoudelijke trainingen en later het volgen van een post-HBO opleiding in coaching en counseling en meer verdieping in psychologie, NLP, stress en burn-out behandeling heb ik me meer ontwikkeld van trainer/coach naar facilitator van transformatieprocessen. Ik heb vele (senior)managers en hun teams begeleid tijdens leiderschapstrajecten. Sinds ik in 2011 voor het eerst in aanraking ben gekomen met systemisch werk, is er een fascinatie voor deze manier van kijken en begeleiden ontstaan die sindsdien alleen maar is toegenomen. Opgeleid tot zowel organisatie- als familieopsteller wil ik me graag richten op het vergroten van de systemische intelligentie bij de leiders van vandaag en het geven van systemische trainingen en coaching.

Ik ben geboren en getogen op het Groningse land, woon nu in Assen en ben vader van een samengesteld gezin met drie kinderen.

Marion Latour

Marion Latour

Mijn naam is Marion Latour en ik ben bij het Bert Hellinger Instituut werkzaam als trainer en coach. Het geven van opleidingen en workshops op het gebied van systemisch werken in organisaties is een specialisatie en passie van mij. Hoe kan je in organisaties systemische bewustzijn en intelligentie ontwaken?

Verder werk ik graag met de systemische wijsheid van paarden, ik richt mij in de systemische workshops met de paarden op zowel persoonlijke- als organisatievraagstukken van individuen en teams.

Opleidingen en workshops geef ik in zowel het Nederlands als in het Engels.

In de afgelopen 19 jaar heb ik diverse leidinggevende functies gehad binnen het veiligheidsdomein waarbij ik sinds 2013 het systemisch werken in organisaties combineer met de dagelijkse werkzaamheden in organisaties.

Samen met mijn partner en zijn kinderen genieten wij van de natuur, onze paarden en andere huisdieren op onze boerderij op een inspirerende plek in Drenthe.

 

 

Gasttrainers

Petra van de Kop

Christine Blumenstein-Essen

Petra van de Kop

Ik ben Petra van de Kop en bij het Bert Hellinger Instituut Nederland geef ik de Opleiding Systemisch Adviseren. Ik ben werkzaam als adviseur, coach en procesbegeleider en begeleid mensen, teams, organisaties, wijken, gebieden en netwerken bij duurzame vernieuwing. Ik geniet ervan om naar organisaties te kijken als levende systemen en in co-creatie te ontdekken, te ontwikkelen en bij te dragen aan veranderingen die betekenisvol zijn voor mensen, organisaties en de samenleving.

Mijn liefde voor levende systemen begon al vroeg. Als kind wilde ik boswachter worden of boer. Ik ging naar de Landbouwuniversiteit Wageningen, studeerde Cum Laude af op ‘landgebruikssystemen’ en werkte vijftien jaar als adviseur voor diverse organisaties in binnen- en buitenland. Regelmatig zag ik hoe mensen en projecten met allerlei goede bedoelingen stuk liepen. Met systemisch werk ontdekte ik een bril om zicht te krijgen op de soms taaie onderstroom van verander- en vernieuwingsprocessen en leerde ik mijn eigen gewaar-zijn als instrument te gebruiken. Elke keer weer ben ik onder de indruk van wat dat in gang zet. 

Ik ben getrouwd, moeder van drie tieners en woon in Wageningen. Ik struin graag door de natuur, vaak met camera. Ik houd van koken met verse groenten van onze akker. Buiten en met Qigong laad ik op en vind ik nieuwe inspiratie.

Christine Blumenstein-Essen

Christen Blumenstein uit Graz, Oostenrijk is grondlegger van de Grazer Schule, de vorm van opstellingen waar voor het eerst veel aandacht aan de meer vrouwelijke kant van proceswerk werd besteed. Christine heeft naast haar therapeutische betrouwbaarheid een enorme ervaring met systemisch werk in het sociaal-maatschappelijk werk. Ze groeit, verdiept, en is voor ons een belangrijke en geliefde gasttrainer in meerdere opleidingen.

Officemanagement

Mayna Feijen

Communicatiemedewerker

Sandra Hardenberg

Officemanager

Mayna Feijen

Ik ben Mayna Feijen en ik kom oorspronkelijk uit Brazilië en woon sinds 2007 in Nederland. Tijdens mijn studie heb ik gewerkt als assistent keuken manager. Daarna heb ik ervaring opgedaan als Marketing & Sales medewerker, op de marketing afdeling van een vliegveld. Sinds april 2017  ben ik werkzaam als communicatiemedewerker bij het Bert Hellinger Instituut, waar ik met veel plezier werk.

Ik ben getrouwd en woon samen met mijn man en twee (kleine) kinderen in een dorp net buiten Groningen. Ik hou van muziek maken (en luisteren), van lezen en van badminton. 

Sandra Hardenberg

Ik ben Sandra Hardenberg en ik ben bij het Bert Hellinger Instituut werkzaam als officemanager. Vaak ben ik het eerste contact dat je hebt met het Bert Hellinger Instituut wanneer je je via de website inschrijft, een mail stuurt of belt.

Ik ben sinds maart 2016 werkzaam bij het Hellinger Instituut. Daarvoor heb ik jaren in de horeca gewerkt als manager en als managementassistent. Begin 2016 was het tijd voor een carrière-switch en kwam ik in contact met het Bert Hellinger Instituut, waar ik nu met heel veel plezier werk.

Samen met mijn man, dochter en zoon wonen we op steenworp afstand van het Bert Hellinger Instituut. Ik houd van hardlopen, uitgebreid koken voor gasten en reizen.

Keuken

Anje Buining

Gastvrouw Groningen

Rudolf Boerema

Gastheer & Handyman Groningen

Angelique van Eekelen

Gastvrouw Amsterdam

Anje Buining

Mijn naam is Anje Buining. Samen met mijn man ben woonachtig in Middelbert, naast het Bert Hellinger Instituut. Ik ben gastvrouw wanneer er workshops en opleidingen zijn en zorg voor een lekkere lunch tussen de middag. In mijn vrije tijd mag ik graag lezen, fietsen en volksdansen.

Rudolf Boerema

Mijn naam is Rudolf Boerema en ben woonachtig in Eelderwolde. Sinds mei 2016 ben ik werkzaam voor het Bert Hellinger Instituut. Naast gastheer ben ik ook klusjesman, tuinman en chauffeur voor het Bert Hellinger Instituut. In mijn vrije tijd ben ik vrijwilliger bij het Bloemencorso Eelde voor de wijk Eelderwolde en daarnaast rijd ik graag op mijn motor. 

Angelique van Eekelen

Mijn naam is Angelique van Eekelen.

Ik heb jarenlang voor mijn gezin gezorgd. Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst een familieopstelling meemaakte, werd ik heel enthousiast over wat dit werk doet voor mensen. Daardoor kan ik als gastvrouw invoelen wat voor onze deelnemers nodig is. Ik vind het belangrijk dat onze bezoekers zich op hun gemak kunnen voelen bij ons.

Ik zorg op de locatie in Amsterdam voor de lunch en tussentijdse versnaperingen en ook houd ik het pand schoon en netjes. 

Ik woon in Amsterdam samen met mijn twee volwassen kinderen en een hele reeks huisdieren. Verder houd ik van lekker eten en genieten van het leven.