Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

WorkshopFamiliebedrijven

De tweedaagase workshop Familiebedrijven is een diepe duik in de systemische dynamiek binnen familiebedrijven. Wat brengt de familiedynamiek mee in de organisatie – of andersom?

Vraagstukken kunnen gaan over problemen of ‘stroefheid’, maar de systemische aanpak kan ook heel goed gebruikt worden om naar toekomstige scenario’s te kijken, bijvoorbeeld bij beoogde veranderingen of bedrijfsopvolging.

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor diegenen die zich in een familiebedrijf bevinden. Dit kunnen familieleden zijn, medewerkers die geen familie zijn, of familieleden die niet (meer) actief in het bedrijf werken. Je kunt alleen komen, of samen met familieleden of met je adviseur/coach. Deze workshop is niet bedoeld als training voor adviseurs van familiebedrijven.

In deze workshop richten we ons op vragen binnen familiebedrijven die vanuit systemisch perspectief interessant én verhelderend kunnen zijn, bijvoorbeeld:

  • Wat gaat er eigenlijk vóór bij een familiebedrijf: de familie of het bedrijf?
  • Is het een taak van het bedrijf om iets te zijn voor de familie of oprichter, wat binnen de familie niet gevonden werd?
  • Als het familiebedrijf overgedragen wordt aan de volgende generatie, wat is het dat er overgedragen wordt, behalve het economisch-juridisch eigendom?

Doel van de workshop

Na het afronden van de workshop Familiebedrijven:

  • heb je een eerste indruk en ervaring van systemisch werk
  • heb je nieuwe inzichten in je eigen relatie tot familie èn bedrijven en het familiebedrijf
  • weet je wat de grondslag van je vraagstuk is
  • is er een nieuwe beweging in gang gezet
  • heb je kunnen genieten van de zilte lucht op een fantastisch Waddeneiland

Programma

De workshop wordt door Barbara Hoogenboom gegeven op Texel, het eiland waar haar vader een familiebedrijf had en waar ze – zeker in retrospectie – veel heeft geleerd over wat het betekent om deel te zijn van een familiebedrijf.

Na een systemische inleiding over familiebedrijven, inventariseren we cases en leerwensen. Hierna werken we aan de cases met behulp van opstellingen op verschillende manieren. Na elke case is er tijd voor vragen, reflectie en oogsten van inzichten. Ook doen we oefeningen en nemen we reflectietijd, om zo extra inzichten op te doen en/of deze te verdiepen en vertalen.

Toelating

Voor de workshop Familiebedrijven zijn geen toelatingseisen.

Bijeenkomsten tijdens Covid-19-pandemie

Het Bert Hellinger Instituut doet er alles aan om de richtlijnen vanuit de overheid ter voorkoming van de verspreiding van Covid-19 zo goed mogelijk op te volgen. We werken steeds zoveel mogelijk conform de laatst bekende richtlijnen en mogelijkheden. Lees de actuele informatie over Covid-19 en het BHI en/of neem persoonlijk contact met ons op.

Praktische informatie

Voorafgaand aan de workshop ontvang je van ons per e-mail de uitnodiging, met hierin alle praktische informatie.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze workshop vrij van BTW.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.